Op 21 september 2021 was het Prinsjesdag. Dit was ook de dag waarop de Minister van Financiën Wopke Hoekstra de Miljoenennota presenteerde. Hierin wordt onder meer 288 miljoen euro extra voorzien voor de subsidiëring van hybride warmtepompen.
Een hybride warmtepomp wordt naast een aardgasketel geplaatst. In de tussenseizoenen verwarmt de warmtepomp het gebouw en als het heel koud wordt schakelt de aardgasketel bij. Op deze manier kan 70-80% van de verwarming geleverd worden door de warmtepomp en daalt de energiekost en de CO2 uitstoot. Hybride warmtepompen worden gezien als een “bridge” technologie. Ze kunnen gemakkelijker geplaatst worden als de “volledige” of “all-electric” warmtepompen en zijn ook goedkoper. Het is dus een manier om snel veel CO2 te besparen en daarom wordt hier door de overheid extra op ingezet.
Een bestaande aardgasketel maakt water van 70-90°C aan. Als dit door een radiator stroomt wordt deze dus vrij warm en wordt er ook veel warmte afgegeven. Een hybride warmtepomp maakt water van 35-55 °C aan en als dit door de dezelfde radiatoren stroomt komt er dus minder warmte uit. Een hybride warmtepomp kan dus alleen goed werken als er bij lagere watertemperaturen ook voldoende warmte afgegeven kan worden.
Oudere woningen die slecht geïsoleerd zijn hebben meestal vrij grote radiatoren. Deze zijn nodig om de slecht geïsoleerde ruimtes toch warm te krijgen. Als dit soort gebouwen voorzien worden van beter isolerende ramen, isolatie in het dak en indien mogelijk extra isolatie in de spouwmuur zijn de bestaande radiatoren “overgedimensioneerd”. Dit wilt zeggen dat als er water doorstroomt aan 70-90 °C er eigenlijk teveel warmte wordt afgegeven in de ruimtes. In dit soort gebouwen kan je dus perfect met een iets lagere watertemperatuur werken. Het is ook altijd mogelijk om een extra radiator bij te plaatsen (richtprijs 2500 euro voor radiator extra in keuken en living). In veel bestaande woningen zijn enkele beperkte ingrepen dus voldoende om over te schakelen naar een hybride warmtepomp. In gebouwen die helemaal niet geïsoleerd zijn is dit echter geen goede oplossing. De warmtepomp gaat immers onvoldoende kunnen aangeschakeld worden en in de meerderheid van de tijd zal er gewoon op aardgas verwarmd worden.
In 2021 wordt 20% van de aankoopprijs van de warmtepomp gesubsidieerd. Voor een typische hybride warmtepomp gaat dit over een bedrag van ongeveer 1600 euro. Vanaf 2022 zou de subsidie verhoogt worden naar 30% van de aankoopprijs. In ons voorbeeld zou de subsidie dus stijgen van 1600 euro naar 2400 euro.
Nog geen comment.
Maak een comment